kindpng_2388248 (1)

Drie tips voor een “Gouden Start” van de Gouden Weken

Nog even en dan is de zomervakantie voorbij en gaan de scholen weer open. Een nieuw schooljaar staat geduldig te wachten. Een fris nieuw begin voor leerkrachten en hun leerlingen. Op het moment dat de eerste bel van het schooljaar wordt geluid en de kinderen naar de klas lopen start direct de zogenaamde Gouden Weken. De Gouden Weken zijn de eerste 4-6 weken waarin de basis wordt gevormd voor het pedagogisch leerklimaat in de klas. Een basis waar je het gehele schooljaar de vruchten van kunt plukken als hier bewust op ingezet wordt.

In de✨ Gouden Weken ✨ ligt de focus op groepsvorming, samenwerking, veiligheid, de relatie leerkracht-leerling, leerklimaat, de relatie met ouders en het welzijn van de leerlingen. Samen met de leerlingen worden er verschillende activiteiten ondernomen om deze thema’s positief vorm te geven.

Een goed begin is namelijk het halve werk!


In deze blog deel ik graag 3 tips met je voor het realiseren van een Gouden Start. Deze tips zijn ook in de zetten op de groep van de kinderopvang, in je lessen als ook thuis.


Tip 1: Zet een bewuste intentie voor het nieuwe schooljaar.

In de Van Dale staat intentie als volgt omschreven:

in·ten·tie (de; v; meervoud: intenties)
bedoeling; = voornemen

Je intentie is een voornemen en zet de toon. Het is de kracht achter je wens en de energie die je ondersteund tot geïnspireerde en gerichte actie.

Om een bewuste intentie te zetten voor jezelf en je leerlingen, stel je zelf eens de volgende vragen:

– Wat wens je jezelf toe dit nieuwe schooljaar?
– Wat wens je jouw leerlingen (kinderen) toe dit nieuwe schooljaar?

Voorbeeld intentie voor jezelf:
Mijn intentie is dat ik ontspannen voor de klas sta.
Mijn intentie is dat ik plezier heb in mijn werk en dit uitstraal naar de kinderen.

Voorbeeld intentie voor de leerlingen:
Mijn intentie is dat ieder kind in mijn klas zich gezien, gehoord en veilig voelt.
Mijn intentie is dat ieder kind plezier heeft in leren en met plezier naar school komt.

💡 Schrijf deze intentie voor jezelf op als reminder.


Tip 2: Maak je (kern)waarden helder.

Om bezield en met plezier aan het werk te gaan is het belangrijk dat je kernwaarden tot uitdrukking komen in je werk. Je waarden zijn de dingen die je het aller belangrijkst vindt in je leven. Ze bepalen o.a. je gedrag, keuzes, acties en houding. Ze bepalen de sfeer die je neerzet in de klas, de omgang met je leerlingen, de omgang met ouders en ook je collega’s.

Het is dus belangrijk om inzicht te krijgen in jouw waarden zodat je ervoor kunt zorgen dat deze worden geborgen in de vorming van de basis.

Om je kernwaarden helder te maken, stel je zelf eens de volgende vragen:

– Wat maakt je gelukkig, waar wordt je blij van?
– Wat vindt je, vanuit je hart, echt belangrijk in het leven?
– Wat vindt je belangrijk in jouw klas?

Enkele kernwaarden van Reis door het Lichaam zijn bevoordeeld:

Spelen, ontspanning, bewustzijn, duurzaamheid, veiligheid en ontdekken. We hebben er nog meer, maar nu heb je een idee 😉 Voor een volledig overzicht van kernwaarden kun je Google gebruiken om je te laten inspireren.

💡 Schrijf je kernwaarden op en plaats ze waar je ze makkelijk kunt lezen en /of terugvinden.

Je kernwaarden lopen als het ware als en “gouden draad” 😜 door alles heen. Ze bepalen je doelen en je dagelijks concreet gedrag. Iedere keer wanneer je een keuze maakt, doelen stelt en richting bepaalt kun je jezelf de vraag stellen: “is dit in overeenstemming met mijn intentie en kernwaarden?” Of “hoe kan ik hier vorm aan geven zodat het in overeenstemming is met mijn intentie en kernwaarden?” Zo blijf jij en je klas op koers en blijf je trouw aan wat belangrijk is voor je wat zorgt voor duurzame acties, relaties en keuzes! Essentieel voor een stabiel en sterk fundament.


Tip 3: De kinderen op een leuke manier welkom heten.

Je hebt nu een intentie gezet en nagedacht over je kernwaarden in de klas. Check? Check. En nu is het tijd voor de eerste dag. Sommige kinderen staan trappelend voor de deur, anderen houden stevig mama’s of papa’s hand vast en kijken angstig om zich heen. Tijd om ze op een leuke manier welkom te heten, zodat ze zich meteen gezien, gehoord en veilig voelen in de klas. Onze tip? Wees creatief met jouw kernwaarden.

Vind je plezier in de klas belangrijk? Heet de kinderen dan welkom met een kleine dans party. Vrolijke muziek, draaiende discolampen en slingers: een echt feest. Is rust een kernwaarde voor jou? Kijk dan of je een creatief welkom kunt bedenken dat daarmee in lijn staat.

Neem in ieder geval je intentie en kernwaarden mee in de vormgeving van jouw welkom!

“You never get a second chance to make a good first impression”.

Nou dat waren de tips voor een gouden start. Laat je ons even weten of dit blog inspirerend voor je was in de comments hieronder? We lezen ook graag jouw intentie voor het nieuwe schooljaar, je waarden en hoe jij je leerlingen (kinderen) welkom gaat heten.

In een volgend blog zullen we wat leuke oefeningen delen voor de groepsvorming, samenwerking en veiligheid. Dus houdt de website in de gaten…. Of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief waarin je deze en andere leuke inspiratie ontvangt in je inbox (max 2x per maand).

Geef een antwoord

Nieuwste blog

“Er zit meer wijsheid in je lichaam dan in je diepste filosofie.”

Friedrich Nietzsche

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Geen producten in de winkelwagen

Verder winkelen