kindpng_2388248 (1)

Hoe spelenderwijs de concentratie bij kinderen te vergroten en rust in hun lichaam en hoofd te creëren.

Rust en concentratie gaan hand in hand. Om ons te kunnen concentreren, moeten we een gevoel van rust hebben in ons lichaam en onze geest. Kinderen lijken zich steeds minder goed te kunnen concentreren. Ze zijn snel afgeleid en er is veel onrust zichtbaar in hun lichaam. Daardoor komen kinderen minder goed tot leren en komt hun welzijn op het spel.


Dit is wat er gebeurt als kinderen overladen worden met prikkels en eisen van buitenaf. Er is zoveel zintuiglijke input voor kinderen om dagelijks te verwerken en er zijn zoveel eisen die aan hen gesteld worden dat kinderen in een staat van overweldiging raken. Er is vaak de verwachting dat wat we van kinderen vragen, en de aandacht die we besteden aan hun mentale vermogens, normaal is omdat de wereld zo functioneert en gevormd is. Naar mijn mening kunnen we dit niet (langer) van kinderen (en ook volwassenen) vragen. We duwen ze voorbij hun grenzen en steeds verder weg van hun ware natuur.


If I Could Shake The Crushing Weight Of Expectations Would That Free Some Room Up For Joy Or Relaxation, Or Simple Pleasure?  
-Luisa from the movie Encanto


Als we ontspanning bij kinderen willen creëren en hun concentratie willen verbeteren (wat essentiële voorwaarden zijn om te kunnen leren), moeten we rust in hun lichaam en geest weten te brengen en hen leren hoe dit zelf te doen.


Ons lichaam is onze trouwste vriend in het proces van het vinden van rust en ontspanning. Het leidt ons liefdevol (als we willen luisteren) en onvoorwaardelijk naar welzijn. Het lichaam weet (vaak buiten ons begrip) wat goed voor ons is en wat niet. Wat in overeenstemming is met onze ware aard en wat niet. Wat ons voedt en wat niet.


Als we gezonde en gelukkige kinderen, een gezond en gelukkige nieuwe generatie willen creëren, die leven, leren en gedijen vanuit een gekoesterde plek, moeten ze leren luisteren naar hun innerlijk begeleidingssysteem. Hun immens intelligente lichaam. Ze moeten weten hoe het lichaam communiceert, de taal ervan begrijpen en wat ze met deze super waardevolle boodschappen moeten doen. Boodschappen die het lichaam met ons deelt voor ons hoogste goed, om ons te laten “thriven” zoals ze in het Engels zo mooi zeggen, en ons volledige potentieel te bereiken.


Op deze manier worden kinderen in staat gesteld om de leiding en wijsheid van binnen te vinden, om zichzelf te leiden, zichzelf te reguleren en goed voor zichzelf te zorgen. Essentiële levensvaardigheden! En natuurlijk moeten wij als leraren, ouders en gidsen op hun reis door het leven ook vredig en ontspannen zijn. Wij zijn het voorbeeld!


Hier zijn 5 lichaamsgerichte oefeningen om spelenderwijs rust te creëren en de concentratie bij kinderen te bevorderen:


1. Jump Jump!

Als je merkt dat kinderen rusteloos zijn en zich niet goed kunnen concentreren, laat ze dan opstaan en op hun plek, met beide voeten, omhoog en omlaag springen. Zorg ervoor dat ze beide knieën lichtelijk buigen zodat ze zachtjes en op een voor het lichaam fijne manier landen. Nodig ze uit om diep uit te ademen. Het liefst met wat geluid erbij zodat het loslaten van de onrust beter wordt ondersteund door de adem.
Ze kunnen hun ogen sluiten om beter in contact te komen met hun eigen lichaam. Deze oefening kan ook met open ogen gedaan worden.


2. Rust voelen

Vraag de kinderen om hun ogen te sluiten terwijl ze zitten of staan en een plek in hun lichaam te zoeken waar ze rust voelen. Geef ze een paar seconden om een plaats in hun lichaam te vinden. Laat ze zich dan voorstellen dat dit gevoel van rust bij elke inademing groter en groter wordt en zicht uitspreid door het hele lichaam. Elk deel van hun lichaam wordt zo vredig, kalm en ontspannen.


3. Buik en hart

Laat de kinderen, als ze dat fijn vinden hun ogen sluiten en één hand op hun buik leggen. Laat ze voelen hoe hun buik beweegt bij elke ademhaling. Laat ze na een paar ademhalingen hun andere hand op hun hart leggen en hun hartslag voelen. Nodig ze uit om zich voor te stellen dat met elke ademhaling onrust en spanning hun lichaam verlaat, zonder dat ze iets hoeven te doen, zonder enige moeite valt het weg. Het hele lichaam, inclusief de geest, wordt een stil, stil en vredig meer.


4. Je voeten uitlaten

Laat de kinderen hun schoenen en sokken uitdoen en op blote voeten door de klas/ groep/ ruimte lopen. Ze “laten hun voeten uit” en terwijl ze hun voeten door de ruimte laten lopen verkennen ze wat zij allemaal kunnen waarnemen in hun voeten terwijl ze lopen. Denk aan botjes, spieren, onderdelen van de voet, tenen die bewegen etc.)
Daarna gaan ze verkennen wat ze kunnen waarnemen buiten hun voeten. Denk aan temperatuur vloer, zand, structuur, etc. Doordat de aandacht bewust wordt gebracht naar de voeten ontstaat er rust in hoofd en in hun lijf wat de concentratie verbetert.

PS: deze oefening kun je ook doen op sokken en in schoenen, alleen is er dan minder te voelen:)


5. Magneet

Laat de kinderen voorstellen dat er een super mega grote magneet in de ruimte staat die alle onrust uit het hoofd en het lichaam naar zich toe trekt. Zeg dan: “Ik ga nu tot 10 tellen en in die tijd verlaat de onrust (spanning, drukte, emotie), zonder dat je er iets voor hoeft te doen, je lichaam. En zo ontstaat er bij iedere tel steeds meer rust in je lichaam. Bij 10 is je hele lichaam, en ook je hoofd, rustig. 1…..2…..10.”

Geef een antwoord

Nieuwste blog

“Er zit meer wijsheid in je lichaam dan in je diepste filosofie.”

Friedrich Nietzsche

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Geen producten in de winkelwagen

Verder winkelen